Atlas Sineması

Atlas Sineması, İstanbul Film Festivali‘ne de sık sık ev sahipliği yapan, İstanbul’un en büyük ve tarihi sinemalarından birisi.

Yakın dönemde yenilenen Atlas Sineması, 1870’deki Büyük İstanbul Yangınından sonra Sultan Abdülaziz zamanında Ermeni işadamı Agop Köçeyan tarafından kışlık ev olarak kullanılmak üzere yaptırılmış. Taş ve dökme demir kullanılarak karkas özelliklerde inşa edilen binanın bugün pasaj olarak kullanılan zemin katının eskiden at ahırı olarak kullanıldığı daha sonra ise at cambazhanesine dönüştürüldüğü biliniyor.

Zamanla ihtiyaçlar doğrultusunda binanın mimari şekli değiştirilerek bugünkü pasaj kısmına ilave yapılmış ve konak kısmıyla birleştirilmiş. Konak daha sonra Köçeyan tarafından Taksim Vosgeperan Ermeni Kilisesi’ne hediye edilmiş.

harat-net-istanbul-places-cinema-beyoglu-atlas-sinemasi-sinema

1932’de geçirdiği onarımın ardından eğlence ve sanat merkezi haline gelen Atlas Pasajı’nda, 19 Şubat 1948’de 1.860 kişilik kapasite ve 35 loca ile Beyoğlu’nun en büyük sinemalarından biri olarak Atlas Sineması, yine 1948’de Kulis Bar Restoran, 1951’de Küçük Sahne Tiyatrosu açılmış.

1985’te Hazine’ye devredilen tarihi sinemayı şu anda Türker İnanoğlu ve İrfan Atasoy işletiyor. Yakın dönemde restorasyondan geçen ve ses düzeninden localarına, fuayesine kadar tepeden tırnağa yenilenen tarihi sinemada 500, 130 ve 85 kişilik olmak üzere üç ayrı salon bulunuyor.

Anfi tiyatro şeklinde yapılanan ana salonda hemen her yerden aynı konforda film izlemek mümkün. Perdesinin büyüklüğüyle de İstanbul’daki birkaç sayılı sinema arasında. Balkonlar locaya çevrilmiş ve 2,4,6 ve 8 kişilik bu localara yatar koltuklar konulmuş.

Bilet fiyatları; Tam 12 TL, öğrenci 10 TL olarak belirlenmiş. Pazartesi ve Perşembe günleri de halk günleri olarak yine 10 TL’ye sinema keyfini yaşayabilirsiniz. İyi seyirler.

Kaynak: Wikipedia

1 Yorum Atlas Sineması

  1. Pingback: Beyoğlu’nun Tarihi Sinemaları | HARAT.NET

Bir yanıt yazın