Ekibinizi Nasıl Büyütür ve Geliştirirsiniz?

Eğer bir girişiminiz var ama hayalinizdekine uymayan bir ekibiniz varsa, amacınıza ulaşma adına işler yolunda gitmiyor olabilir. Yapabileceğiniz iki şey vardır: Birincisi hayalinizden vazgeçmek, ikincisi ise ekibinizi geliştirmek. Gelin yapabileceklerinizi 4 başlıkta inceleyelim:

1. Ekip Üyelerini Geliştirin

Potansiyelini tam olarak ortaya koyamayan bir ekibi ele almanın ilk yolu, ekip üyelerinin tek tek gelişmesine yardımcı olmaktan geçer. Eğer ekibe liderlik yapıyorsanız, en önemli sorumluluklarınızdan birisi, kişilerin kendilerini hangi alanlarda yetersiz gördüklerini tespit etmektir. Bunu başarmanız, bir lider olarak işinizi çok iyi yaptığınız anlamına gelir.

Ekibinizde bulunan kişileri tek tek düşünün ve aşağıdaki sınıflandırmalara dayanarak nelere ihtiyaçları olduğunu tespit edin.

  • İşe heyecan ve şevkle başlayan: Yönlendirilmeye ihtiyacı vardır.
  • Kafası karışık bir öğrenci gibi davranan: Bir koça ihtiyacı vardır.
  • İşini ihtiyatla ve dikkatle yerine getiren: Desteğe ihtiyacı vardır.
  • Kendine güvenen: Sorumluluk üstlenmeye ihtiyacı vardır.

Ekibinizde bulunan kişilere her zaman ilerleme ve gelişme fırsatı tanıyın.

2. Ekibe Kilit Adamlar Ekleyin

Ekibinizde bulunan her bir kişiye ilerleme ve gelişme fırsatı tanısanız ve onlar da bu fırsatları ellerinden gelen en iyi şekilde değerlendirseler bile, hedefinize ulaşmakta size asıl yardımcı olması gereken kişinin eksikliğini duyabilirsiniz. İşte bu, ekibe yeni bir yeteneğin katılması gerektiği anlamına gelir. Bazen ekibin tamamı, başarıyla başarısızlık arasındaki farkı net biçimde ortaya koyabilecek olan o kilit adama ihtiyaç duyar.

3. Liderlik Anlayışınızı Değiştirin

Ekip çalışmalarında karşınıza çıkan çeşitli mücadeleler farklı liderlik uygulamaları gerektirir. Ekip doğru yeteneklere sahip olduğu halde bir türlü gelişemiyor ve ilerleyemiyorsa, bazen yapılabilecek en iyi şey, ekip üyelerinden birisine liderlik rolü vermektir. Bu yetkilendirme, arzunuza göre kısa ve uzun bir dönemi de kapsayabilir.

Bazen o anda verilen mücadele kendi liderini seçer. Neden? Çünkü böyle bir tecrübe, üyelerin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarır. Eğer ekibinizin karşısına böyle mücadeleler çıkıyorsa ve siz zirveye bir türlü çıkamadığınızı görüyorsanız, liderinizi değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Belki de bu süreç zarfında ekip üyelerinden birisinin liderlik yapması sizin için daha uygun olabilir.

4. İşe Yaramayan Ekip Üyelerini Uzaklaştırın

Bazen üyelerden birisi beceriksizliği veya zayıf tutumu nedeniyle, ekibi bir anda kaybeden pozisyonuna sokabilir. Böyle bir durumda, daha büyük bir amaç uğruna, ekibin çıkarını ön plana alarak bazı değişiklikler yapmanız gerekir.

Bir ekibi geliştirmek oldukça emek verilmesi gereken, zaman alıcı bir iştir. Ama eğer hayallerinize kavuşmak istiyorsanız, bundan başka seçeneğiniz yoktur. Hayaliniz ne kadar büyükse, ekibinizin de aynı ölçüde büyük olması gerekir. Şartlar sizi mücadele etmeye ne kadar çok zorlarsa, ekip çalışmasına o kadar çok ihtiyaç duyarsınız.

 

Kaynak: John C. Maxwell, Ekip Çalışması 101, “Bölüm 3” (İstanbul: Arıtan Yayınevi, 2010)