Büyük Usta Yaşar Kemal’i Kaybettik

“Ben hiçbir zaman karamsar olmadım, karamsar olmasınlar, okuyucularıma çok söyledim bunu. Kitaplarımı okuyanlar barışçıl olsunlar, yoksa zahmet etmesinler.” 

14 Ocak 2015’de solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Yapay solunum desteği uygulanan Kemal’in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı. Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra bugün 92 yaşında hayatını kaybetti.

harat-net-yasar-kemal-yazar-erguvanYaşar Kemal’in hayatı

Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan Yaşar Kemal, 1923 yılında, Osmaniye’nin Gökçedam köyünde doğdu. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olan ustanın ilk öykü kitabı Sarı Sıcak’ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet’te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı; kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu’nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü‘ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.

“Bir toplum, hoşgörüsü kadar güçlü, sağlam, haklıdır. Zulmü kadar zalim, zayıftır. Irkçılık ise en korkunç hastalıktır.”

Bazı insanlar yaşar, fark yaratır ve iz bırakırlar. Yaşar Kemal de onlardan biriydi. Sen hep var olacaksın büyük usta!