Sağlıklı Yaşam: Concord Üzümü’nün Faydaları

Latince adı Vitis labrusca olan bu üzüm çeşidi mavimsi-siyah renktedir. Concord Üzümü sert bir kabuğa sahip olup, et kısmından kolaylıkla ayrılabilmektedir. ABD’nin Doğusunda, Orta-Batı kesimi ile Kanada’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Concord Üzümü ve Kardiyovasküler Sağlık (Kalp Sağlığı)

Concord üzümünün kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu pek çok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Kanda, kanın pıhtılaşmasını önleyen nitrik oksit seviyesini artırır ki bu da kalp krizi riskini azaltır.  İlave olarak üzümdeki antioksidan, kan damarlarını tıkayan LDL kolesterolünün oksidasyonunu engeller.

Cardiovascular Research (Kardiyovasküler Araştırmalar) dergisinde yayımlanan çalışmaya öncülük eden Doktor Valeriea Schini-Kerth, üzüm suyunun kalp hastalıklarına karşı kırmızı şarapla aynı etkiyi gösterebildiğini, bu bulgunun önemli olduğunu belirtti. Çalışma çerçevesinde, Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesi araştırmacılarının, iri taneli siyah üzümün (Concord üzümü) suyunu deneye tabi tuttukları ifade edildi.

Concord üzüm suyunun kardiyovasküler hastalıklarla ilgili bir proteinin üretimini durdurabilen yüksek düzeyde polifenol içerdiği kaydedildi. Schini-Kerth, her üzüm suyunun aynı etkiye sahip olmadığını hatırlatarak, Concord Üzümü gibi polifenol içerenlerin koruyucu olabileceğini vurguladı.

Concord Üzümü ve Ruh Sağlığı (Zihinsel Sağlık)

Başka bir çalışmada, Cincinnati Üniversitesi Psikiyatri bölümünde görevli bilim adamları, erken hafıza kaybı yaşayan 12 kişiyle bir çalışma yaptı. Sonuçta, 12 hafta boyunca içeceğin varyasyonlarını içenlerin farklı zihin testlerinde iyi bir performans gösterdikleri görüldü.

Araştırmacılar, iki ayrı grup oluşturdu. İlk gruba Massachusetts’ in Concord bölgesinde yetiştirilmiş saf Concord üzümü suyu verilirken ikinci grup ise hiçbir şey içmedi. Deney süresince her iki gruba da düzenli hafıza testi yapıldı. Araştırma sonucuna göre birinci gruptakilerin yarısında daha uzun süreli gelişme kaydedildi.

Uzmanlar, bu sonuçların arkasındaki neden olarak ciltteki antidoksanlar ve meyvenin suyunu görüyorlar. Gruplar arasında temelde, önemli derecede farklılıklar olmamasına rağmen, saf siyah üzüm suyu içenlerde ise öğrenmede önemli gelişmeler görüldü. Bu eğilimin kısa süreli zihinde tutmayı sağladığı ve mekana ait, sözsüz hafızayı geliştirdiği belirtiliyor.

Araştırma sonuçlarına göre, meyve ve sebze gibi antioksidanlar bakımından zengin yiyecekler ile bunların yüzde 100 meyve suları bilişsel fonksiyonu korumaya yardımcı oluyor.

Concord Üzümü ve Bağışıklık Sistemi

Concord üzümünde aminoasitler, A ve B vitaminleri (B1, B2), potasyum, magnezyum, kalsiyum, silisyum, iyot, çinko, kükürt ve manganez gibi mineraller bulunmaktadır. Bu nedenle üzüm, insan için çok özel bir zindelik kaynağıdır. Concord üzümü bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde, beden ve sinir yorgunluklarının hafifletilmesinde, cildin canlı bir görünüm almasında, alerji ve kireçlenmelerin engellenmesinde önemli rol oynar. İçindeki fruktoz, vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede telafi edilmesinde rol oynar. Taşıdığı bioflavonoidlerle C vitaminin aktivitesi artırılır.

Kaynak: Milliyet, Grapescience, Habertürk

This post is also available in: English (İngilizce)